
Aktualitet i skolen, 8.-10. + VGS
Slik bruker du Magasin
Publisert 6. september 2023 / 3 minutter lesetid
Sammendrag: Denne saken forklarer deg hvordan du kan bruke Magasin og gir deg et tips til et konkret undervisningsopplegg du kan starte med.
Se for deg at du som lærer planlegger en økt om et aktuelt tema. I Magasin finner du relevante opplegg til oppstart som skal stimulere ungdom til å få lyst til å lære mer.
La oss vise deg et eksempel på hvordan du kan bruke Magasin som en del av undervisningen og hvordan du gjør det.
Aller først ber vi deg logge inn i Skolestudio med Feide. Øverst på innlogget side finner du Magasin. Trykk på knappen og la deg lede til et nytt univers der du kan utforske aktualitet og sette det i sammenheng med teorien i læreplanen.
Er du klar for en ny læringsopplevelse?
Magasin forside
Dette er Magasins forside. Her publiseres det fortløpende aktuelle vinklinger på samfunnsrelaterte temaer vi tror du og klassen din kan ha nytte av å utforske nærmere.
De forskjellige temaene er er presentert på forskjellige audiovisuelle måter, fra presentasjonssaker med video, lyd, fagtekst og diskusjonsspørsmål til podcast, quiz og scrollytelling*.
*Scrollytelling er en spennende måte å fortelle på. Kort fortalt er scrollytelling historier fortalt ved hjelp av scrolling. Scrollytelling kan forvandle en tekstbasert artikkel til en engasjerende historie ved hjelp av bilde og video i kombinasjon med teksten man ønsker å formidle.

«En mann unna den store knappen»
Nå har du blitt introdusert for Magasins forside. La oss vise deg hvordan du nå kan bruke de forskjellige sakene i et undervisningsopplegg.
Se for deg at du som lærer planlegger en økt om den kalde krigen. «En mann unna den store knappen» tar for seg tematikken atomfrykt og setter det i sammenheng med dagens konflikt mellom Russland og Ukraina. Denne saken tror vi vil egne seg som en samfunnsaktuell introduksjon til teorien i læreverkene du finner i Gyldendal Skolestudio.
Slik tar du opplegget «En mann unna den store knappen» i bruk, steg for steg.
1. Presentasjon av opplegg
Temapakken består av en anslagsdel med animasjon og lydproduksjon, en fagtekst, en drøftningstekst og en refleksjonsdel.
Du kan velge å gjøre opplegget sammenhengende med å klikke på «spill av alt innhold» eller del for del. Fellesnevneren for opplegget er at det er fokus på produksjonskvalitet rundt bildebruk, lyddesign og animasjon.

2. Scener
I opplegget spiller du av en scene av gangen.
Det være hensiktsmessig å stoppe opp der det er naturlig for å diskutere tematikken elevene har blitt eksponert for muntlig og i felleskap.

3. Sceneskifte
Vært sceneskifte synliggjøres med et overgangsbilde som markerer at en ny del av opplegget begynner.

4. Diskusjon, refleksjon og oppgave
Siste del av opplegget oppfordrer til diskusjon med forslag til felles refleksjonsspørsmål og en avsluttende oppgave.

5. Anbefaling av ressurser i Fagrom
Deretter anbefales relevante fordypningsressurser fra andre digitale læremidler fra Gyldendal.
Målet er at elevene sitter igjen med en grunnleggende forståelse og et brennende engasjement for å søke videre kunnskap.

Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tekning, og handler med etisk bevissthet. En måte å oppnå dette på er å engasjere seg i samfunnet, være en aktiv konsument av aktualitet og forstå sammenheng.
Bruk Magasin når du leter etter aktuelle innganger til et undervisningsopplegg, forankret i ekkoet fra samfunnet.