En investering i leselyst og læring

 

Vi i Gyldendal Undervisning har et særlig ansvar for å fremme leselyst og læring blant barn og unge. Dette er en investering i deres fremtid, som vi håper vil kunne gi dem bedre leseferdigheter, økt leselyst og et større læringsutbytte.  

Den norske regjeringen har gjennom flere år satset betydelig på å styrke leselysten og leseferdighetene blant barn og unge i skolen. En sentral del av denne satsingen er tilskuddsordningen for papirbøker, som administreres av Utdanningsdirektoratet. Ordningen har som mål å sikre at norske skoler kan tilby et variert og oppdatert utvalg av bøker til sine elever, som kan bidra til økt engasjement for lesing og bedre læringsutbytte. 

Porterett Hanne-Marie Eide Bennet, Forlagsdirektør i Gyldendal Undervisning
"Det er viktig at skolene og lærerne i grunnskolen vet at nå kommer det ekstra penger til skolebøker på papir. Det er alt for mange norske skolebarn som har sekken full av løse ark og bøker som tilhører gamle læreplaner. Vi er derfor veldig glade for at regjeringen har tatt dette på alvor og bevilget 300 millioner kroner til nye, oppdaterte lærebøker. Ikke minst er dette viktig for å vise at de tar de nedadgående leseferdighetene på alvor. Nå gjelder det bare for myndighetene å sikre en god og målrettet innretning slik at pengene faktisk havner der de skal - i form av flotte nye bøker til høstens første skoledag."
Hanne-Mari Eide Bennet, Forlagsdirektør Gyldendal Undervisning

Fordelene ved å lese på papir

Å lese på papir har flere fordeler som kan forbedre både leseopplevelsen og læringsutbyttet.  

Lesing på papir reduserer distraksjoner sammenlignet med digitale enheter, som ofte kan avbryte lesingen. Dette gir en mer fokusert leseopplevelse. Studier viser at lesing på papir kan forbedre leseforståelsen og hukommelsen fordi vi husker informasjon bedre når vi leser fra papir, enn når vi leser fra skjerm. 

Fokus på barn og unges lesevaner har aldri vært viktigere. Tilskuddsordningen gir skolene mulighet til å tilby et variert utvalg av skolebøker og litteratur som fenger og engasjerer elevene. Ved å inkludere alt fra populære ungdomsromaner til klassikere og fagbøker, sikrer vi at litteraturen som tilbys er både aktuell og relevant for elevenes alder og interesser. Dette mangfoldet vet vi er essensielt for å fremme leselyst og læring. 

Gjennom å verdsette og tilrettelegge for lesing på papir, kan vi fortsette å styrke grunnlaget for en dypere forståelse og engasjement for litteratur og kunnskap hos fremtidige generasjoner. 

Bestill digitale vurderingseksemplarer

Med ny læreplan som utgangspunkt, har vi utviklet nye, komplette sett med læreverk tilpasset verden i dag, i morgen og fremtiden. På våre nettsider finner du grundig informasjon om våre læremidler – både bøker og digitale produkter. 

Barnetrinnet

Samling av utvalgte lærebøker fra Gyldendal for barnetrinnet

Ungdomstrinnet

Samling utvalgte lærebøker fra Gyldendal for ungdomstrinnet

Visste du at leseglede kan trenes opp?

Er det egentlig mulig å gi ungdommer med en hel verden av underholdning i lomma, inspirasjon til å fordype seg en litterær tekst? Til å bli interessert i et univers kun skapt av bokstaver? Til å være konsentrert over tid?

Vanskelig, men ikke umulig. Et av de største hindrene i dag handler om avbrytelser, mener Kathinka Blichfeldt og Åslaug Huseby, to av forfatterne bak Kontekst, vårt læreverk i norsk for ungdomstrinnet.

Les hele artikkelen

Elever fra ungdomstrinnet leser bok i klasserommet

Lesing med mening

Lesing og skriving åpner dørene til bøkenes verden – men også til så utrolig mye mer. Hver eneste dag møter små og store elever en verden full av ulike tekster som skal leses og utforskes. Da gjelder det å innarbeide gode vaner tidlig.

Da universitetslektor Astrid Granly ved Universitetet i Sørøst-Norge og de andre forfatterne laget Gyldendals læreverk i norsk for barnetrinnet, Salto, var det veldig viktig å få frem at lesing og skriving er en meningsskapende aktivitet. 

Se Saltos lure leseknep

Elever i barneskolen leser

Det hybride klasserommet

Marta Kristin Eidskrem er lærer for 3. klasse på Jendem Skole i Hustadvika kommune utenfor Molde. Hennes klasse har tilgang til komplette læreverk, både på papir og digitalt i Gyldendal Skolestudio.

Marta synes synes hun har funnet en god balanse mellom skjerm og bok i sin undervisning. Hennes konklusjon er "ja takk, begge deler". Her deler hun noen erfaringer som kanskje kan hjelpe flere med å utnytte ulike læremidler til ulike formål.

Les hele artikkelen

Lærer for barnetrinnet

Fem tips som fremmer lærelyst

  1. Dyrk en læringskultur: Skap et miljø i klasserommet som verdsetter og oppmuntrer til lærelyst. Involver elevene i å sette sine egne læringsmål og oppmuntre dem til å utforske sine interesser og lidenskaper.
  2. Fremhev betydningen av livslang læring: Gi eksempler på hvordan læring ikke bare skjer i klasserommet, men også gjennom dagliglivets erfaringer, utforskning og oppdagelser. Vis at læring er en kontinuerlig reise, ikke bare en serie avsluttede oppgaver.
  3. Oppmuntre til aktiv eksperimentering: Oppfordre elevene til å være aktive deltakere i sin egen læring ved å oppmuntre til eksperimentering, kritisk tenkning og problemløsning. Gi rom for feil og bruk dem som muligheter for læring og vekst.
  4. Bygg et støttende miljø: Skap et klassemiljø hvor elevene føler seg trygge til å utforske og stille spørsmål uten frykt for dømming. Fremhev viktigheten av samarbeid og støtte blant jevnaldrende, og oppfordre til delt kunnskapsutveksling.
  5. Vær en rollemodell for læring: Vis din egen entusiasme og lidenskap for læring ved å være en aktiv deltaker i din egen faglige utvikling. Del dine egne erfaringer med å utforske nye ideer og konsepter, og vis at læring er en livslang prosess som aldri slutter.
W1A4595