Nansen. Utfordreren
«For et eventyrlig liv som er forbi», skrev Nordahl Grieg i 1930, «det var jo ikke én stor mand som døde, det var ti.» Selv fryktet Fridtjof Nansen å ha levd forgjeves.
Aldri har du kommet nærmere denne verdensberømte nordmannen. Her får du sterke drifter, følelser og lengsler. Du møter en vanskelig far og utfordrende ektemann. En superkjendis med store beundrere, og bitre fiender. En avansert tenker med enkle politiske løsninger.
Nansen var forsvarsvenn som så nedrustning og fred som eneste redning for Europa; nasjonalisten som jobbet for internasjonalt samarbeid; polarhelten som syntes norske krav på Grønland var en forfengelighetssak. Han var en utaktisk politiker som trodde folk ville samle seg om hans idealer bare han snakket høyt nok. Samtidig talte han sitt eget borgerskap midt imot og la ned et herkulesarbeid for redde folk i det kommunistiske Russland.
«Jeg er jo indbilsk vet du, og full av selvovervurdering», skrev han i 1917, «men det er en forbannelse å ha følelsen av evner, og så ikke kunne bruke dem.» Historien om Fridtjof Nansen er også fortellingen om en frustrert vitenskapsmann som aldri fikk tid til det viktigste. For Nansen var først og fremst forskeren som søkte ned i havdypet og opp i atmosfæren for finne svar på klimaendringenes årsaker – og andre store spørsmål om kloden vår.
"Nansen-portrett står som en påle". Sindre Hovdenakk, VG
"... et velskrevet verk som er sitt mektige tema verdig". Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
«… et nært og tett portrett av en gigant i norsk historie …», Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen
"Harald Dag Jølle har gjort en strålende jobb, med et enormt kildemateriale. Stort mer nærhet til et historisk menneske og en tid kan vi ikke forvente fra en biograf og hans objekt." Leif Ekle, NRK
«Harald Dag Jølle har fullført eit storverk ... Det er knapt ein mangel. Sven G. Holtsmark, Dag og Tid
"Denne boken fører oss nærmere Nansen enn vi noen gang har vært ... Harald Dag Jølle har lært oss mye nytt om hva Nansen tenkte og følte på de avgjørende punktene i sitt liv". Bernhard Ellefsen, Morgenbladet