
Fagdag: Lyst til å lese!
Lesing er avgjørende for barn og unges utvikling. Vi vet at lesing fremmer språkutvikling, kognitive ferdigheter, empati og emosjonell innsikt, samtidig som lesing utvider deres kunnskap og kreativitet.
Gjennom bøker og lesing blir barn og unge eksponert for nye ord, ideer og perspektiver som styrker deres forståelse av verden og evne til kritisk tenkning. Lesing ligger grunn for faglig mestring, livslang glede og selvstendig læring, og er derfor en viktig ferdighet som bidrar til helhetlig vekst og utvikling.
I Gyldendal er det å bidra til at barn og unge leser mer og bedre en høy prioritet. Vi vil derfor gjerne gjøre det vi kan for å hjelpe lærere med denne utfordringen i klasserommet.
Vi inviterer deg til en inspirerende dag fylt med innsikt og praktiske verktøy for å styrke leselysten hos dine elever. "Lyst til å lese" er en inspirasjonsdag skreddersydd for lærere i grunnskolen og videregående skole, der vi sammen utforsker hvordan vi kan motivere våre unge lesere til å oppdage gleden ved lesing.
Velkommen til oss!
Arrangementet vil bli streamet. Streamen starter kl. 13:00. Meld deg på, og du vil motta lenke et par dager før temadagen.
Program:
PROGRAM
14.00 «Bok og borger» Trine Skei Grande, Den Norske Forleggerforeningen
14.30 «Hvordan lykkes med lesing» Bente Rigmor Walgermo, Lesesenteret
15.05 «Slik skaper forfatteren leseglede» forfatter Julia Lossius Kahrs
15.30 «Gutter som skriver» forfatter Alexander Kielland Krag
16.15 «Slik bidrar du til leselyst i klasserommet» Christian Goveia Jacobsen og Eira Kluge, Foreningen !les
16.40 «Forfatterpanel: Vekk leselysten i klasserommet»
Forlagsdirektør for Gyldendal Litteratur, Ingeborg Volan, i samtale med medforfatterne av norskverkene til Gyldendal Undervisning: Kathinka Blichfeldt, Åslaug Gjerpe, Ingeborg Aasbrenn og Kari Kolbjørnsen Bjerke.
17.15 «Les høyt» Sara Birgitte Øfsti, Førstelektor og fortellerkunstner
17.40 «Høstens boknyheter» Gyldendal Litteraturs barne- og ungdomsredaksjon
Det blir matservering i løpet av dagen, og når det faglige programmet er over byr vi på noe godt i glasset, i vår koselige kaffebar SULT på Gyldendalhuset.
Velkommen til oss, og til en dag fylt med leseglede!

Noen av de som kommer:
Trine Skei Grande, Forleggerforeningen
"Bok og borger"
Trine Skei Grande er tidligere politiker. Hun var leder i Venstre fra april 2010 til september 2020, og var fast innvalgt på Stortinget fra Oslo fra 2005 til 2021.
Fra 1. april 2024 er Trine ansatt som administrerende direktør i Den norske Forleggerforeningen. Deres politiske oppgave er å jobbe for å bevare og forbedre det norske litteraturpolitiske systemet, og de er en sentral premissleverandør til litteraturpolitikken.
Trine skal snakke om hvor viktig det er at barn og unge leser, og hvilken viktig rolle lærere i norsk skole har for å fortsette å gjøre lesing til en viktig del av skolehverdagen.
Julia Lossius Kahrs, Forfatter
"Slik skaper forfatteren leseglede"
Julia Kahrs debuterte med eventyrromanen Sølvrevene i 2009. Siden har hun skrevet flere romaner for mellomtrinnet, der hun ikke er redd for å gå inn i det absurde og groteske. Bøkene hennes blir ofte beskrevet som uforutsigbare, magisk-realistiske og ville.
Julia fikk sitt store gjennombrudd med Familien Brattbakk i 2022. For denne boka mottok hun Brageprisen, Kritikerprisen og barnas egen pris, Bokslukerprisen.
Julia skal snakke om sine egne betydningsfulle leseropplevelser, hvordan lykkes med å skrive engasjert for barn, og hvilke fortellertekniske grep som kan bidra til å øke leselysten.
Foto: Julie Pike

Alexander Kielland Krag, Forfatter
«Gutter som skriver»
Alexander Kielland Krag er forfatteren bak den kritikerroste romanen "Dette blir mellom oss", kanskje mest kjent for mange under forkortelsen DBMO på Instagram. For DBMO var nemlig Norges, kanskje også verdens, første Instagram-roman.
Alexander vil fortelle mer om DBMO, og hvordan den realistiske ungdomsfortellingen kan skape leseglede og gjenkjennelse, særlig for gutter. Du får også tips du kan ta med deg inn i undervisningen din fra én som var glad i norsk på skolen selv.
Foto: Julianne Leikanger

Sara Birgitte Øfsti, Førstelektor og fortellerkunstner
"Les høyt"
Sara Birgitte Øfsti er førstelektor på OsloMet og frilans fortellerkunstner med over 20 års erfaring i litteraturformidling.
Lesegleden har gått drastisk ned hos norske elever de siste årene. Dette parallelt med at skjermene tar mer tid i skolen, og både lærere og foreldre leser sjeldnere høyt for barna. Vi må snu denne trenden. Hvordan kan lærerne bidra til økt leseglede?
Sara Birgitte snakker om hvordan man kan formidle litteratur gjennom høytlesning på måter som fenger elevene.
