Gunnar Larsen
Gunnar Larsen (1900 – 1958) var journalist og forfatter – "en av de mest kresent artistiske skribenter i 1930-årene."
Gunnar Larsen (1900 – 1958) var innfødt og utpreget oslogutt. Han ble cand. jur. i 1923 og ble samtidig ansatt som journalist i Dagbladet, hvor han i 1930 ble nyhetsredaktør. Som journalist utviklet han en sterkt personlig stil. Han oversatte Ernest Hemingways Og solen går sin gang, og det er ikke tvil om at hans debutroman, I sommer, er klart påvirket av Hemingway.
Etter debuten fulgte romanene To mistenkelige personer (1933), som bygger på en virkelig hendelse – lensmannsmordet i 1926, Weekend i evigheten (1934), Bull (1938) og Sneen som falt i fjor (1948). En sjette prosabok, To i Oslo, med undertittelen "En avisføljetong" ble satt sammen av Jan Erik Vold og gitt ut som Gyldendals julebok i 2009.
I litteraturhistorien omtales Larsen som "en av de mest kresent artistiske skribenter i 1930-årene". Han hadde en stor del av æren for at Dagbladet ble et møtested for debatt og kulturstoff, og var selv kjent for sin briljante penn. Larsen står for mange i dag som en glemt juvel i norsk litteratur, en forfatternes forfatter.
Sigurd Hoel skrev følgende om Larsen i en av sine anmeldelser: "Mange av våre mest berømte forfattere kunne ha særdeles godt av å studere stilen i denne boken. Det er ganske lærerikt å legge en side av Gunnar Larsens bok ved siden av en alminnelig norsk roman av de ypperlige. Gjør det, og se forskjellen. Denne boken skulle jeg gjerne ha skrevet."
Gunnar Larsen begynte å skrive dikt alt i gymnastiden, og etter hans død utkom et utvalg Dikt (1959), redigert av Nils Lie. Til Gunnar Larsens 100-årsjubileum i 2000 samlet Jan Erik Vold alle hans til sammen 240 dikt i en bok med tittelen En avismanns samlede poesi. Der finner man kjærlighetsdikt, alderdomsdikt, leilighetsdiktning, satirer, pastisjer og Oslo-skildringer. Vold sier i sitt forord at Larsen fremstår som en blanding av Olaf Bull og Alf Prøysen, og vil «... med dette antyde at Gunnar Larsen er både sentrallyriker og folkelivsskildrer, en inderlighetspoet og en bruksdikter som opererer såvel i det lyriske finrommet som i journalistyrkets hverdagsrom».
Fra 1954 til sin død var Gunnar Larsen sjefredaktør i Dagbladet.
Gå til nettbokhandelen for en full oversikt over tilgjengelige titler.
Foto: GNF