Salto er et prisvinnende læreverk laget for å gjøre norskundervisningen din lettere, og mer inspirerende og morsom for elevene. Den nye utgaven tar vare på det beste fra førsteutgaven, og tilfører nytt stoff i tråd med fagfornyelsen og nyere forskning. Det er blant annet lagt større vekt på utforskende tilnærming, kritisk tenkning, lek og tekster som aktualiserer de tverrfaglige temaene.
Årsplaner
Forslag til halvårsplaner finner du to steder:
Halvårsplaner i Salto Bokstøtte (velg trinn i sidemenyen til venstre)
Halvårsplaner i Salto Fagrom
Lærerveiledning
Salto Lærerens bok følger Salto Elevbok side for side og er et svært nyttig verktøy for læreren i en hektisk hverdag. Her introduseres målene for kapitlene og læreren får en god oversikt over innholdet i hvert kapittel. I Salto Lærerens bok er det også mange forslag til leker og aktiviteter, gode og gjennomarbeidede spørsmål til klassesamtaler og tips til hvordan du kan variere og tilpasse undervisningen, enten elevene trenger mer utfordring eller en forenkling.
Kurs og opplæring for norsklærere
I Gyldendal Fagtid kan du høre en av de dyktige Salto-forfatterne gjennomgå tankegangen i læreverket og få gode tips til hvordan du kan bruke Salto i din undervisning. Du finner også opptak av tidligere webinarer med ulike temaer.
I skolestarten vil du også få mulighet til å delta på webinarer som gir deg en grundig innføring i Skolestudio.
Saltos bokhylle
Saltos bokhylle inneholder lesehefter på 10 ulike nivåer. Kategoriseringene av nivåene er gjort i samarbeid med Lesesenteret, og tekstene er skrevet av kjente norske forfattere. Det er lagt stor vekt på relevante og motiverende temaer som elevene kan kjenne seg igjen i og som vekker leselysten, både hos de ferske leserne i 1. klasse og de mer erfarne leserne på 5. trinn.
Saltos bokhylle består av fakta og fiksjon med temaer som passer ulike interesser som dyr, idrett, historiske hendelser, vennskap, forelskelse, spenning og grøss.
Bøkene fins i papirutgave og noen av bøkene finner du også digitalt i Skolebiblioteket i Skolestudio.
Aktiviteter og temaer til å starte skoleåret
Brekk tunga
1.–7. trinn
Hva betyr det å brekke tunga? Fortell at tungebrekkere, eller tungekrøllere, er navn på små regler som er så vanskelige å uttale at tunga nesten brekker, eller krøller seg. Kan du en tungekrøller?
Det er en aktivitet i Skolestudio Salto 6 med tungekrøller på nabospråkene svensk og dansk, som elevene også kan spille inn: Bli hørt! - 1 Bli hørt! - Salto 1-7 Fagrom - Skolestudio - Gyldendal
La elevene lage en spå (se mal her) med tungekrøllere som de kan bruke på hverandre.
Leseforståelse
3.–7. trinn
I temaet Instruksjoner og lister i Salto 5 skal elevene lære å lese og skrive hensiktsmessige instruksjoner. De skal vurdere hva en instruksjon bør inneholde for å være enkel å følge for en mottaker.
Her får du to oppgaver fra Salto Arbeidsbok som er både morsomme og utfordrende og passer for 3. til 7. trinn.
Hvilket tall er du?
4.–7. trinn
Noen mener at tall og bokstaver er magiske og har spesielle egenskaper, og at for eksempel navnet ditt, omregnet til tall, kan si noe om hva slags person du er.
Denne oppgaven kan være et morsomt utgangspunkt for å la elevene bli enda bedre kjent med hverandre. Stemte det som sto der? Hva stemte ikke i det hele tatt?