Hva skal vi med menneskerettigheter
betydningen av menneskerettigheter i helse- og sosialfaglig arbeid
Profesjonsutøvere i helse- og sosialfaglig arbeid har en viktig rolle når det gjelder å ivareta menneskerettigheter. Bokas del 1 gir en oversikt over menneskerettighetsbegrepet, sentrale konvensjoner, og nasjonale og internasjonale overvåkningsmekanismer. Her beskrives gjennomføring av menneskerettigheter i norsk lovgivning og profesjonsutdanninger, samt sivilsamfunnets rolle. Del 2 går i dybden på temaer som barnevern, psykisk helsevern, flukt og asyl, tortur og umenneskelig behandling, vold og seksuelle overgrep, menneskehandel og diskriminering. Temakapitlene har et særlig fokus på profesjonsutøveres rolle og ansvar, og belyser dette med utgangspunkt i eksempelsaker.
Temaet boka omhandler er i rask endring, både når det gjelder internasjonal praksis, nasjonal rettsutvikling og forskning. Denne andre utgaven er betydelig bearbeidet med oppdaterte kilder og et nytt kapittel om tortur og umenneskelig behandling. Bokas praktiske tilnærming og pedagogiske oppbygging er videreført. Denne tilnærmingen er det som særlig skiller denne boka fra annen faglitteratur om menneskerettigheter.
Fra anmeldelse av første utgave (2016): "Kjærkomment om menneskerettigheter som praktisk verktøy." Ragnhild Dybdal, i Tidsskriftet for Den norske legeforening.