Slik lager du middag for under 25 kroner
Slik lager du middag for under 25 kroner
Er du skikkelig blakk eller vil du spare penger på mat? Marie Thrane har laget kokeboken Middag for under 25 kroner. Her er hennes beste tips.
TRE KJAPPE TIPS FOR Å SPARE PENGER PÅ MAT
- Ha en plan for alt du handler.
- Spis masse grønnsaker, belgfrukter og kornvarer – og mindre kjøtt og dyr snacks.
- Ikke kast mat!
HA EN PLAN FOR ALT DU HANDLER
Mye er gjort ved å sette opp budsjetter og lage gode handlelister. Det viktigste er likevel at du vet hvordan du kan bruke opp alt du handler. Ved å lære deg å lage mat av det du har, slipper du å handle nytt hele tiden, og du unngår samtidig at matvarer går til spille. Hvis du for eksempel kjøper inn masse grønnsaker eller en stor pakke med laks, så se det som en utfordring å bruke opp alt i ulike retter resten av uken. Prøv også alltid å ha oversikt over hva du har hjemme, særlig før du skal på butikken. Rydd i kjøleskapet og sett det som må spises snarest, fremst på en egen hylle, slik at det ikke blir glemt.
SPIS MASSE GRØNNSAKER, BELGFRUKTER OG KORNVARER
Min erfaring er at et kosthold med mye grønnsaker, belgfrukter og kornvarer, og
mindre kjøtt og dyr snacks, er det rimeligste. Samtidig er det ernæringsmessig
gunstig – og som en bonus også bra for kloden og matsikkerheten fremover.
Grønnsaker som løk, blomkål, brokkoli, paprika, salat, kål, gulrøtter, poteter og
andre rotgrønnsaker er billig. I tillegg kan de tilberedes på så mange ulike måter og gi liv til utallige retter. Personlig har jeg byttet ut mye kjøtt med belgfrukter som bønner, linser, kikerter og grønne erter. Det er utrolig mye rimeligere, men også til fordel for miljøet og helsen. Og er det bare meg, eller er grønne erter ekstremt undervurdert?
Nam! Denne boka er ikke fri for kjøtt, ikke vær bekymret for det. Kylling, svin
og fisk er også relativt rimelige proteinkilder og er å se i flere av oppskriftene. Når det kommer til kornvarer, tenker jeg først og fremst på grove korn og frø, men også pasta, ris og brød som er billig og godt.
IKKE KAST MAT!
Man kommer ikke utenom at matsvinn er direkte sløsing med ressurser. Både gjennom bruk av vann, arealer, energi, arbeidskraft og penger. Globalt er kostnadene av matsvinn beregnet til å være rundt 940 milliarder dollar årlig. Å sørge for å spise opp alt man handler inn, er nødvendig for å spare penger på mat. Det handler om å ta godt vare på råvarene, oppbevare dem riktig og være kreativ med det du har liggende i kjøleskap, fryser og skap. I denne boka gir jeg derfor tips til hva du kan bruke restene til, eller hva du kan erstatte ingredienser med av det du allerede har.