Q&A: Kristina Ohlsson
Kristina Ohlsson er best kjent for norske lesere for serien om Martin Benner, og for de populære bøkene om Fredrika Bergman og Alex Recht. I høst kommer endelig første bok i serien om August Strindberg, som nylig er lansert i Sverige. Men denne våren har vi hentet fram en frittstående bok av krimdronningen, Syke sjeler. Boken er perfekt for hyttekvelder og sofaspenning denne påsken - så lenge du ikke er av den lettskremte typen. Vi har stilt forfatteren tre spørsmål om den psykologiske spenningsromanen.
Syke sjeler er litt skumlere enn mange av dine andre bøker. Hvorfor valgte du å bevege deg mot skrekksjangeren?
Jeg har alltid elsket å lese grøssere og skrekkbøker! Det er jo deilig å bli ordentlig livredd når man sitter og leser, ha-ha. Da jeg skrev Syke sjeler, var jeg veldig sugen på å skrive noe annet enn en vanlig kriminalroman, og så ville jeg ha en ny type utfordring. Å gi seg i kast med å skrive noe innen skrekkgenren virket som et veldig artig prosjekt!
I Norge er du mest kjent for bøkene om Martin Benner og bøkene om Fredrika Bergman og Alex Recht. Foretrekker du å skrive krimserier, eller kan leserne vente seg flere frittstående bøker?
Jeg er ganske uberegnelig som forfatter. Jeg skriver nesten alt jeg selv liker å lese, så dere kan absolutt vente flere frittstående bøker med tiden. Samtidig er jeg veldig glad i å skrive serier, siden jeg da følger karakteren mine i lengre tid og kan bygge langvarige forhold til dem, så jeg fortsetter som før og skriver både serier og frittstående bøker.
Er du fascinert av det overnaturlige?
Både ja og nei. Jeg liker jo skremmende spøkelseshistorier (både på film og i bøker), men jeg er for rasjonell til virkelig å tro på spøkelser og ånder. Når jeg skriver barnebøker, er jeg mye mer fascinert av det overnaturlige. Da elsker jeg å skrive om monstre og tidsreiser og åndevesener og annet som jeg ikke ville skrevet om for voksne.
Om «Syke sjeler»
«Fantastisk bra … Jeg foreslår at du leser på dagtid, i dagslys, med mange gode venner rundt deg.» Norran
Lukas forsvinner et par dager før han er ferdig med videregående. Tre uker senere blir han funnet bevisstløs med store skader. Ingen vet hva som har hendt ham. Ikke engang han selv. Han husker ingenting. Det eneste han og alle andre vet, er at ytterligere to personer er forsvunnet på samme måte, men Lukas er den eneste som er kommet tilbake.
Ti år senere vender Lukas tilbake til foreldrenes hus i hjembygda plaget av uvissheten om hvem som en gang ødela livet hans. På den andre siden av gaten bor en far som aldri fikk vite hva som skjedde med datteren Fanny. Han tror at Lukas har svaret.
Samtidig flytter Anna og David inn i den gamle prestegården. Her skal de begynne sitt nye liv. Men huset vekker en sterk uro i Anna. Når hun senere finner et jernkors gravd ned i hagen, forstår hun at noen vil dem vondt. Veldig vondt. Anna prøver vettskremt å redde både seg selv og David, men er det allerede for sent?
Boken er oversatt av Inge Ulrik Gundersen, og ute nå!
Om Kristina Ohlsson
Terroreksperten som ble forfatter
Kristina Ohlsson er på rask tid blitt en av de mest suksessrike krimforfatterne i Sverige. Siden krimdebuten Askepott i 2009, har hun skrevet 17 bøker i ulike sjangre. Hun er også nominert til en rekke gjeve priser, og bøkene hennes er oversatt til 25 språk.
Kristina Ohlsson er født i 1979, kommer opprinnelig fra Kristianstad, men har nå bodd i Stockholm i mange år.