Pocketslipp i september

Endelig er tiden for bok og pledd her! Så hvorfor ikke sette opp en høstleseliste over bøker du kan krølle deg sammen med når tussmørket kommer? I september utgir vi både creepy, geniale og altoppslukende bøker som garantert vil finne sin plass på leselisten.

Vi er mange som har ventet på ny bok fra Johan Harstad, og nå er endelig Under brosteinen, stranden! ute – til strålende kritikker! I den forbindelse relanserer vi Johan Harstads tre første utgivelser: debutboken Herfra blir du bare eldre, novellesamlingen Ambulanse, og gjennombruddsromanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? Det har blitt tre helt nydelige pocketutgivelser, med omslag illustrert og designet av Kim Hiorthøy. Og selv har jeg i arbeidet med disse utgavene blitt dratt tilbake til begynnelsen på 2000-tallet, til tiden jeg som ung ekstrahjelp i bokhandel stiftet bekjentskap med ‘det harstadske’ for første gang. Fortsatt kjenner jeg et sug mot Færøyene når noen nevner Buzz Aldrin. Og ganske ofte tenker jeg over livet på andreplass, om å være nummer to, enten det er på månen eller i hverdagen, om ønsket om å være ikke annet enn et velfungerende tannhjul i verden. Det er noe så fint ved det, og jeg unner alle å lese om romfart og vann, og om Mattias fra Stavanger.

"Fornøyelig satire om amerikansk forlagsbransje i kulturkrigens tidsalder."
Leif Bull, Dagens Næringsliv

Rebecca Kuangs Yellowface er en sensasjonell litterær thriller, som raskt ble en internasjonal snakkis da den utkom. Boken har toppet både Sunday Times’ og New York Times’ bestselgerlister. Det er en frydefull satire over amerikansk forlagsbransje, som jeg tror mange bokfolk vil kjenne seg igjen i. Athena Liu er en litterær begavelse og yndling. Venninnen June Hayward, derimot, har gitt ut en bok for flere år siden, men siden den gang er det full stopp. Da Athena dør i en fryktelig uheldig hendelse, stjeler June hennes upubliserte manus og sender det til sin egen forlegger. Herfra bærer det av gårde i full fart!

Pocketredaktør Sigrun med septemberslippet.

«Helt suveren!» skriver Dagbladets Cathrine Krøger og triller terningkast seks til Det kom et brev fra München. Dette er Håkan Nessers åttende bok om politietterforsker Gunnar Barbarotti og hans samboer Eva Backman. Bøkene er elsket av lesere i inn- og utland, og det er ikke uten grunn at Håkan Nesser mottok Rivertonklubbens internasjonale ærespris nå for et par år siden. I Det kom et brev fra München får Barbarotti og Backman saken som omhandler et mord på selveste julaften, og de begynner etterforskningen som i snøvær og pandemiens skyggeside nesten minner om en gammel britisk krimfortelling. I alle fall innledningsvis. Spørsmålet er om det finnes en ekstern gjerningsmann, eller kan det være en i familien?

Bumerker, sjette bok i Ölandsserien av Johan Theorin, er endelig i pocket. Politietterforsker Tilda Davidsson er høygravid når hun finner et eldre par døde nord på øya. Mannen har ligget død noen uker, men det ser ut som om kvinnen nylig har dødd. Tildas gamle grandonkel Gerlof (som jeg er sikker på at mange av dere husker fra de tidligere Öland-bøkene) kan fortelle at den avsidesliggende gården ligger nøyaktig der det ble drevet et hemmelig forsvarsprosjekt under andre verdenskrig. Og snart tyder mye på at en morder også går løs. «Sterk historieforteller» skriver Per-Magne Midjo i Steinkjer-Avisa og triller en femmer.

«En av de beste krimdebutantene jeg har lest på noen år,» har ingen ringere enn krimkongen selv, Gunnar Staalesen, sagt om Inger Johanne Øen og Det du eier evig. Dette er første bok i en troverdig og velskrevet krimserie om Silja Frost og hennes kolleger på Hønefoss politistasjon. Siljas gamle bestevenninne, Ann, er fortsatt savnet etter at hun forsvant på vei hjem fra en fest for 19 år siden. Traumet har hengt over bygda siden. Men så blir liket av en kvinne funnet i en tønne på en nedlagt gård … Jeg sier ikke mer.

«Hvis man kun skal lese én bok om hvile, ville jeg gått for Hvil deg sterk,» skriver Erlend Loe i Aftenposten. Og er det én bok som kan rykke deg opp fra smarttelefonen og unødvendig hjernestøy i hverdagen, er det denne. Hvorfor rapporterer nesten halvparten av oss at vi er konstant slitne? Vi jobber mindre, vi har mer ferie og komfort enn noen gang. Har vi glemt kunsten å hvile? I denne boken gir nevropsykolog og søvnekspert Tomas Myklebust oss konkrete metoder for hvordan vi kan hvile oss sterkere. Som for eksempel ved å lese en bok! Effektiv hjernehvile kan nemlig redusere stress, øke kreativiteten og forbedre problemløsningsevnen og nattesøvnen din.

Med det håper jeg alle har en god bok på nattbordet sitt i høst!

Riktig god lesing!

Sigrun Hindar
Pocketredaktør

Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.

Pocketbøkene i september

Relaterte artikler

Pocketslipp i mars

Pocketslipp i mars

Årets første vårmåned er også en måned spekket av uforklarlige forsvinninger, hevn og drap. Men så er det da også...