Pocketslipp i mai
Årets vakreste måned rommer mye, og vi har bøker du kan sluke når bunadssølvet er pusset og flaggene strøket, mens du ligger på et pledd i parken eller er på vei hjem fra årets første bad. Pocketslippet for mai byr på noe for enhver smak, alt fra sommerlig underholdning, via litterære perler for den kresne leser og til en blodig massakre på selveste midtsommeraften.
I fjor sommer hadde vi storslått besøk av en av Sveriges fremste forfattere, John Ajvide Lindqvist, her på Gyldendal. Da fortalte han om veien fra å bli hyret inn til å skrive neste bok i den legendariske Millennium-serien, til senere å bli refusert. Og hans revansj med å skrive om det forkastede Millennium-manuset til å bli den uhyre spennende thrilleren Skriften i vannet. Det hele starter med en blodig massakre på selveste midtsommeraften, som skal vise seg å få konsekvenser også internasjonalt. Vi blir tatt med fra Stockholms skjærgård, videre til kubanske strender og til norske oljerigger. Og selvsagt trekkes krimforfatteren Julia Malmros, som har fått i oppdrag å skrive fortsettelsen på den fremgangsrike Millennium-serien, og den unge hackeren Kim Ribbing raskt inn i etterforskningen.
Jeg tror vi er mange som vil kjenne oss igjen i Monica Isakstuens kritikerroste De små jentene. Det handler om kvinneliv og morskap, om de ulike rollene man spiller i livet og i familien, om hytteliv og inngrodde vaner, og drømmer om frihet og forandring, og om bølger og en blånende himmel. «… en klok, morsom og rørende historie om morskap, sorg og lengsel etter nærhet» skriver Maria Olerud i Morgenbladet, og med «språk skarpt som stillehavsøsters» skriver Christen Hvam i Fredriksstad Blad.
Pocketredaktør Sigrun med maislippet.
Etter å ha utgitt en lang rekke historiske romaner, utga Frida Skybäck Bokhandelen ved bredden av Themsen, en roman som traff leserne rett i hjertet, som toppet de svenske bestselgerlistene og ble solgt i mer enn 100 000 eksemplarer på ett år. Lesesirkelen ved verdens ende og Dagbokens hemmelighet nådde også topplasseringer i Sverige og har bidratt til hennes suksess. Nå er alle de tre bøkene ute i nytt og sommerlig pocketdesign her i Norge. Helt perfekt strandlektyre for alle som elsker feelgood-romaner!
«Når du er lei av norske forfattarar si forsiktige pirking på sine bitte små gnagsår: Les denne» skriver Leif Tore Sædberg i Stavanger Aftenblad om Isabel Allendes siste roman Vinden kjenner mitt navn. Det er en aktuell og samtidig tidløs roman – om skjebnene til de mest uskyldige ofrene for krig og flukt: barna. Ingen andre enn Isabel Allende kan beskrive bedre menneskers utrolige evne til å finne trøst i fantasien, musikken og fortellingene – også når virkeligheten er som mørkest.
Mange begynner å få et forhold til Veronica Henry, manusforfatteren bak Med hjartet på rette staden. Hjertets bokhandel tar oss inn i en hjertevarm verden av romantikk, hemmeligheter og håp om en lykkelig slutt. Det er en gripende og uforglemmelig historie om Emilia, bokhandelens herlige stamkunder og ikke minst bøkene som så mange av oss elsker. «Det sprudlende persongalleriet, de idylliske omgivelsene og alle de deilige bøkene gjør denne romanen til enhver bokelskers drøm» skriver The Sun.
I pocketslippet for mai utgir vi intet mindre enn to bøker av Alex Schulman, som mange kanskje kjenner som forfatteren av romanen Overleverne fra 2020. Alex Schulman har skrevet en rekke kritikerroste bøker, og han behandler familierelasjoner med en spesiell følsomhet. Brenn alle mine brev er en gripende og personlig skildring av forholdet mellom Schulmans mormor, morfar og forfatteren Olof Lagercrantz, basert på autentiske brev og utdrag fra dagbøker, mens Malma stasjon er en besettende roman om familiehemmeligheter og urettferdighet som har gått i arv i generasjoner. «Rett og slett makeløs!» skriver Dagbladets Joakim Tjøsteim og trillet en sekser på terningen.
«En skattkiste av de sjeldne». Slik omtalte Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, Orhan Pamuks siste storverk Pestnetter, mens Steinar Brandslet i Stavanger Aftenblad skrev: «Boka minner mest om en deilig film, spesialsnekret for å vinne Oscar, med historiske kulisser, sprudlende figurer og storslåtte scener.» Året er 1902, og i skjul av et spionfartøy ankommer et kongelig skip øya Minger – den tjueniende provinsen i det skrantende osmanske riket. Der starter denne storslåtte romanen om mystikk, lidenskap, frykt, skandaler og mord, fra en av vår tids aller største fortellere.
Ingar Sletten Kolloen avslutter storverket Under krigen, som nå har solgt i over 90 000 eksemplarer, med tredje og siste frittstående bind, Hvis vi overlever. Det er krigstidens siste fase, og Kolloen tar oss med inn i møterommene og inn i hjemmene, ut på slagmarkene og tett på menneskene som levde under krigen. De allierte er på fremmarsj og tyskerne taper på flere fronter. «Formidlingskunst av ypperste klasse» skriver Roy Jacobsen.
Riktig god lesing!
Sigrun Hindar
Pocketredaktør
Følg gjerne @pocketredaktoren for flere oppdateringer om Gyldendals pocketbøker.