Nobelprisvinner i litteratur Abdulrazak Gurnah til Gyldendal
«Vi ble svært glade da vi fikk spørsmålet fra RCW Literary Agency om vi ville jobbe med forfatterskapet til Abdulrazak Gurnah», sier forlagssjef i Gyldendal for oversatt litteratur Cathrine Bakke Bolin. «Det fantastiske med Nobelprisen er at den ikke bare anerkjenner allerede godt kjente forfatterskap, men at den også overrasker og løfter frem stemmer som vi trenger i den litterære samtalen. Nå gleder vi oss til at norske lesere skal bli kjent med Gurnahs rike, tidløse og stadig aktuelle romaner.»
Gurnahs agent, Sam Coates, uttaler følgende: «Abdulrazak Gurnah og alle i RCW er svært fornøyde med at Gyldendal blir Gurnahs fremtidige forlag, og det første forlaget i verden som tilegner seg hans romaner etter nobelpriskunngjøringen. Vårt ønske om å samarbeide med Gyldendal skyldes forlagets lange tradisjon som forvaltere av nobelprisvinnende forfatterskap. De forvalter allerede mange av våre forfattere, fra Naja Marie Aidt, Ian McEwan og Edward St. Aubyn til nobelprisvinner Olga Tocarczuk.»
Et viktig forfatterskap
Abdulrazak Gurnah, som er født i 1948, er oppvokst på Zanzibar. I Nobelkomiteens begrunnelse heter det at han tildeles prisen for å «kompromissløst og med stor medfølelse ha belyst kolonialismens virkning og flyktningers skjebne i kløften mellom kulturer og kontinenter». Gurnah har utgitt ti romaner, deriblant Paradis (Aschehoug, 1996) Taushetens øy (Aschehoug, 1999) og Ved sjøen (Aschehoug, 2002). Alle tre bøkene er oversatt av Kari og Kjell Risvik.
«Abulrazak Gurnah er en av verdens mest toneangivende postkoloniale forfattere. Han skriver aktuelt og allment om flyktningers skjebne, opplevelse av utenforskap og behov for å forstå egen livshistorie i møte med andre kulturer og kontinenter. Samtidig beskriver han forsøkene på å skape et nytt liv på en fremmed plass, og savnet, rotløsheten og sorgen over det som har vært. Tekstene har en sterk emosjonell nerve og en kjærlighet til karakterene som vi alle kan knytte oss til. Og så skriver han veldig poetisk og likevel tilgjengelig. Vi har derfor stor tro på at Gurnahs forfatterskap vil kunne gi flotte og viktige leseropplevelser for mange og vi kommer til å følge spent med på mottagelsen hos både lesere og kritikere», sier Cathrine Bakke Bolin.
Paradis, Taushetens øy og Ved sjøen er tilgjengelig i løpet av november. Forfatterens foreløpige siste roman, Afterlives (Etterliv), kommer på norsk våren 2022, og Desertion er planlagt utgitt i 2023.»
Gyldendal er det forlaget i verden som har utgitt flest nobelprisvinnende forfattere. Listen strekker seg fra Bjørnstjerne Bjørnsons pris i 1903 til Olga Tokarczuk og Peter Handke, som ble tildelt prisen for henholdsvis 2018 og 2019. Til sammen har Gyldendal nå utgitt 61 nobelprismottakere.