
Gunnar Barbarotti – filosofisk anlagt kriminalbetjent med en særegen intuisjon

Kriminalbetjent Gunnar Barbarotti kunne i og for seg ha hett Guiseppe Larsson.
Da han kom til verden 21. februar 1960, var hans far, Guiseppe Barbarotti, og hans mor, Maria Larsson, helt enige om én eneste ting: De skulle aldri mer ha noe med hverandre å gjøre.
Alt annet var de uenige om.
Slik presenterer Håkan Nesser Gunnar Barbarotti for oss i Menneske uten hund, den første boken der han dukker opp som kriminaletterforsker. Da vi møter ham, er han drøyt førti år gammel og relativt nyskilt. Kona har tatt med seg de tre barna og flyttet fra ham fordi hun var lei av å være gift med en som alltid lot jobben gå foran privatlivet, påsto hun i hvert fall. Leiligheten han har fått seg, er ikke stort å skryte av, og sinnsstemningen er ikke direkte munter …
Han bor og arbeider i småbyen Kymlinge – kanskje ikke helt ulik forfatterens fødeby Kumla? Den er en typisk svensk innlandsby, ikke altfor langt fra Örebro, med mye skog på alle kanter.
Opprinnelig planla Nesser å skrive fire bøker om kriminalbetjent Barbarotti og hans kolleger ved politistasjonen i Kymlinge. Men etter hvert ble «Barbarotti-kvartetten» til både kvintett og sekstett. Og i høst kommer den sjuende på norsk: Den sørgmodige bussjåføren fra Alster. Barbarotti, som når har rundet femti, og hans kollega gjennom nesten tjuefem år, Eva Backman, har tatt ut et par måneders permisjon og reist til Gotland, der de blir minnet om en gammel, uløst sak og begynner å nøste …
Så kanskje forfatteren har like vanskelig som leserne for å slippe taket i Barbarotti. Denne særegne politietterforskeren som gjerne går sine egne veier – dit magefølelsen leder ham – selv når han tilsynelatende ser ut til å ende i en blindgate? Vi kan jo i det minste håpe det, for det er nemlig ikke umulig at vi også kan se frem til en åttende bok om ham.
Personene i sakene Barbarotti blir involvert i, har sjelden fått utdelt de beste kortene i livet; de har snublet både én og to ganger, noen ganger selvforskyldt, andre ganger fordi en ublid skjebne har spent bein for dem. De utmerker seg ikke som særlig glamorøse eller heltemodige, men skildres alltid med en undertone av varme og respekt som gir selv de mest forkomne skikkelsene en viss verdighet, og får dem etter hvert til å fremstå som alt annet enn grå.
Selv om Håkan Nessers bøker gjerne blir karakterisert som kriminalromaner, sprenger de ofte de tradisjonelle grensene for sjangeren. Selv har forfatteren hevdet at han skriver romaner som gjerne inneholder en forbrytelse. Tyngdepunktet er ikke ytre dramatikk eller inngående beskrivelser av bestialske hendelser; det som fascinerer oss, er spenningen og dramaet som oppstår i forholdet mellom menneskene vi møter.
Da Nesser i høst ble tildelt Crimetime Awards hederspris for 2020, beskrev juryen ham som: … en gudbenådet forteller og stilist som lar filosofering og den gode samtalen få minst like stor plass som de velkonstruerte intrigene. Kanskje er det nettopp dette som får så mange til å elske bøkene om Gunnar Barbarotti.
Elisabeth Bjørnson, oversetter
Om Den sørgmodige bussjåføren fra Alster:
Gunnar Barbarotti og Eva Backman er begge politietterforskere i Kymlinge. De er også blitt et par. Etter en skyteepisode under en politiaksjon bestemmer Barbarotti og Backman seg for å ta permisjon et par måneder og får låne et hus på Gotland. De går turer i det flotte landskapet, drikker vin, spiser gode middager og leser bøker.
Alt er fryd og gammen til de under en spasertur møter en mann på en rød sykkel. Mannen hilser kort før han sykler videre. Gunnar Barbarotti synes han kjenner ham igjen, syklisten ligner veldig på bussjåføren Albin Runge, som ble koblet til en politisak for mange år siden. Problemet med Runge er at han er antatt død etter å ha blitt kastet av Gotlandsfergen på åpent hav – men kroppen ble aldri funnet.
«… igjen leverer Nesser en tekst av høy kvalitet i grenselandet mellom krim og eksistensiell roman.» SVENSKA DAGBLADET
«Dette er en sidevender. Og man får ikke svar på gåten før helt til slutt. Akkurat som en god Nesser-roman skal være.» TRANÅS-POSTEN
«Utmerket og listig.» FEMINA
«Velskrevet og spennende underholdning, preget av Nessers fintfølende humor.» DALA-DEMOKRATEN
Bøker om Gunnar Barbarotti

Eksklusivt utdrag fra Hunger games: Soloppgang på arenaen

Julegavetips til krimleseren

Julegavetips til den historieinteresserte

Julegavetips til den som liker en god roman

Lesetips til sommeren

Les et utdrag fra «Malma stasjon»

Les et utdrag fra «Ett minutts stillhet»!

Julegavetips til barna

Julegavetips til den som ønsker en lykkelig slutt

Julegavetips til den politikk- og samfunnsinteresserte

Julegavetips til ungdom i alle aldre

Julegavetips til matentusiasten

Julegavetips til den som synes livet er best ute

Les et utdrag fra «La meg få vandre i min sannhet»

Les eit utdrag frå «Gratulerer med dagen»

Les et utdrag fra «Skinnende døde»

Les et utdrag fra «Underliv»
