Enkene i Österlen - en lydfortelling
Filippa og Fredrik skal som vanlig tilbringe sommerferien hos Filippas mor i Österlen. Det har blitt enda viktigere siden mamma ble enke for tre år siden. Men halmtaket på huset lekker, og Filippa må finne noen som kan legge nytt. Gjennom en mystisk forening på nettet får hun uventet napp. Så dukker taktekkeren Ali opp – og alt snus på hodet. Hvem er denne ubekymrede mannen som drikker rosévin med mamma på glassverandaen? Flørter han rett og slett med henne? Listen over alt som må gjøres i huset er lang. Samtidig knaker Filippas og Fredriks eget ekteskap i sammenføyningene.
Vi snakker med Sara Paborn via FaceTime fra hennes leilighet i Stockholm. Forfatteren har vært ute med én bok på norsk før, den kritikerroste Blybryllup, men i Sverige har hun lenge vært etablert som romanforfatter og poet. Den nyeste boken, Tistelhonning, ble til og med nominert til Årets bok i Sverige i 2020.
Heftig forelskelse
Men nå skal vi altså snakke om lydbok, og om eldre mennesker og sex og forelskelse. Og tekking av halmtak. Sara Paborn forteller at da henvendelsen fra Bonnier Bookery kom om å skrive en føljetong for lydformatet, hadde hun allerede en idé om en kvinne i 70-årsalderen som innleder et forhold til en mye yngre mann – til sin voksne datters store forskrekkelse.
- Jeg hadde lyst til å gjøre noe både tankevekkende og litt absurd, forteller Sara. – Noe som om Roald Dahl møter Lars Norén – eller kanskjer Fay Weldon! Og da kom jeg på idéen om foreningen som skaffer eldre kvinner både håndverkstjenester og «nogo attåt».
Utgangspunktet er tanker om normene for kjærlighet og sex i vårt samfunn, forteller hun. – Og relasjonen mellom foreldre og voksne barn, og hva som skjer når rollene blir byttet om på – for eksempel om forelderen blir voldsomt forelsket.
- Hvordan har reaksjonene fra lytterne vært i Sverige?
- De liker boken godt! Jeg får masse hyggelig tilbakemelding. Og mange har sett større dybder i den enn jeg egentlig tenkte. Dette er jo noe jeg opprinnelig skrev for å underholde meg selv!
Lett form, store temaer
Men slik er det jo ofte slik med såkalt «feelgood-litteratur»? reflekterer vi. Den tar gjerne opp store temaer på en tilsynelatende lett måte. Dette skrev Expressens anmelder om Blybryllup: «Den er ganske riktig en underholdningsroman, om man med det mener at den er lett tilgjengelig, ofte morsom og med store muligheter for identifikasjon. Men den er også mørk og intelligent med et tyngre, eksistensielt tema i bunn.»
-- Har folk kjent seg igjen Enkene i Österlen?
-- Ja, mange kjenner igjen problemet når eldre foreldre får nye partnere. Og ikke minst om det er en yngre person! Hvordan vet man at denne er til å stole på? De føler ekte omsorg, kanskje kombinert med bekymring for eiendom og arv.
-- Og i Filippas tilfelle: Også et snev av nymoralisme?
-- Ja, hun ofrer jo så mye i sitt eget kjedelige ekteskap. Hvordan er det da å se sin egen mor slå seg løs på denne måten?
Kvinnefelle og kravstore eldre
Paborn har beskrevet en slags kvinnefelle, sier hun selv: -- Mange havner i en skvis i livet, der de ofrer mye, skal stille opp både for egne barn og for foreldrene sine. 70-tallsgenerasjonen som kan ofte være kravstore, og har kanskje heller ikke alltid vært de flinkeste til å stille opp som barnevakter, sier Paborn.
Hun ler når hun forteller at hennes egen mor, som bor i det sørlige Sverige, er i ferd med å skifte halmtak nå (men avviser at det ellers er noen likheter med fortellingen om den tiltrekkende håndverkeren som vender opp-ned på livet og rollene i Enkene i Österlen).
Lydformatet
Lydformatet er stort i Sverige og Bonnier Bookery har lenge eksperimentert med å utgi bøker som går direkte i lyd. Boken har også kommet ut i det svenskene interessant nok kaller dansk innbinding – en litt mer påkostet form for pocketbok.
For Sara Paborn har lydføljetongen vært et interessant nytt område å prøve seg på, i tillegg til romanutgivelsene, poesi og annet skrivearbeid. Men det er ikke første gang hun er med på innovasjon i lydbokmarkedet. Allerede i 2014 utga hun diktsamlingen Vilken tur att vi träffades innan vi dog , som hun fikk mange kjente svenske skuespillere og kulturpersonligheter med på å lese inn i en egen app! Den heter Poesi på G og kan fremdeles lastes ned gratis til Android.
Suksessen med Enkene i Österlen har gjort at Bonnier ba om en oppfølger – Stormen – som nå er ute på det svenske lydmarkedet. Den har Paborn skrevet sammen med sin venninne og skrivepartner gjennom 30 år, Anna Wilson. De utelukker ikke at dette med tiden kan bli en serie med enda flere episoder. Mottakelsen har i alle fall vært god så langt!
Enkene
Nå håper hun at også mange norske lyttere faller for Enkene i Österlen. Med samme humor og skarpe blikk for relasjoner og situasjoner som i Blybryllup og Tistelhonning byr Sara Paborn på en herlig fortelling med både latter og gråt, en varm og morsom mor-og-datter-historie med høy gjenkjennelsesfaktor.
Bøker av Sara Paborn tilgjengelig på norsk (oversatt av Bodil Engen):
Blybryllup (2018) – innbundet, pocket, lydbok
Enkene i Österlen – slippes som nedlastbar lydbok 2.11.2020
Tistelhonning – slippes som innbundet bok og lydbok 30.4.2020
Sara Paborn
Fakta om Sara Paborn
Sara Paborn er født i 1972 i Sölvesborg i Sverige. Hun arbeidet som tekstforfatter i reklamebransjen før hun debuterte med Släktfeber i 2009. Hun har utgitt sex romaner og to diktsamlinger i tillegg til lydserien om Enkene i Österlen.
Foto: Henrik Folkesson