Et ekte mørke

Eksklusivt intervju med Pascal Engman om hans nye krimroman, «Enkene»

– Jeg vil skildre vår verden, og det mørket som faktisk finnes i den, forteller Pascal Engman.

 

Pascal Engman (f. 1986) er på kort tid blitt en av Sveriges absolutt fremste og mest leste krimforfattere. Serien om Vanessa Frank er under utgivelse i 12 land, og har solgt mer enn 200 000 eksemplarer i Sverige.

Siden debuten med Patriotene (norsk utgave 2018) har han blitt hyllet av kritikere for sin skarpe observasjonsevne og tydelige samfunnskritikk. Med Rottekongen (norsk utgave 2021) fikk han sitt internasjonale gjennombrudd, og David Lagercrantz omtalte han som «den nye generasjonens mester».

Denne våren tar han det hele til nye høyder med Enkene – hvor radikaliserte islamister står i fokus.

 

En klassereise

Men før han ble en internasjonalt bestselgende forfatter, jobbet Pascal Engman som journalist i Expressen – og hans journalistiske blikk kommer tydelig frem i forfatterskapet.

I Vanessa Frank-serien fokuserer han på samfunnsaktuelle og betente utfordringer, som høyreradikale, incels og islamister. Spørsmål om klasse og identitet er en rød tråd i hans forfatterskap. 

– Kanskje det henger sammen med at jeg er oppvokst i en familie der mamma var student, pappa renholder og hjemmehjelp, og senere pizzabaker. Men jeg gikk på skole på Östermalm, blant overklassebarn. Det skapte vel et slags utenforskap, en rolle der jeg så meg selv stå utenfor, som annerledes, forteller han.

Hva er det viktigste for deg når du fletter sammen et nytt krimplott?

– At det har feste i vår samtid. Jeg vil skildre vår verden, det mørket som faktisk finnes i den. Jeg vil også at mine lesere skal lære noe om de temaene jeg skriver om. Å forsøke å skildre menneskene bak ondskapen, og menneskene som drepes av den.

 

Et oppgjør med Sverige

Enkene er den tredje, frittstående boken med politietterforsker Vanessa Frank. Denne gangen blir en politimann funnet drept i en av Stockholms rolige bydeler. Bare et par minutter unna blir enda et offer funnet drept, en ung kvinne med ukjent identitet.

De to drapene leder politietterforsker Vanessa Frank inn i en kronglete utredning som blir mer personlig enn hun noen gang kunne ane. Når sporene begynner å peke mot islamistiske fundamentalister, er skrekken et faktum. 

Du har i dine tidligere bøker vært innom mange av våre mest betente samtidstemaer. Hvorfor er det islamistisk terror som er i fokus denne gangen?

– I Sverige har vi fostret 300 personer som har levd blant oss, men som har valgt å vie livet til IS. De har vendt samfunnet ryggen, vårt trygge, svenske samfunn, for i stedet å hengi seg til folkemord, halshugging og henrettelser. Hvordan kan det være sånn? spør Engman.

Vestlige samfunn blir mer og mer engstelig for terrorisme, samtidig som terrornettverkene blir flinkere til å operere i det skjulte. Sorg kan føre mennesker sammen, men kan også være en enorm drivkraft til hevn. 

– Jeg tilhører en generasjon som har vokst opp med trusselen fra den islamistiske terroren. Et liv som på mange måter har blitt preget av frykten for å bli skutt i filler eller sprengt på fotballkampen, nattklubben eller gata. Jeg tror den frykten og trusselen har påvirket oss mer enn vi har skjønt. Derfor er Enkene et slags oppgjør med et Sverige som har kunnet fostre 300 IS-terrorister, forteller Engman.

 

Veien videre

Hva er veien videre for deg og Vanessa Frank?

– Etter Enkene kommer Kokain, hvor Vanessa Frank og hennes kollegaer gir seg i kast med den svenske gjengkriminaliteten som drepte 25 mennesker bare i Stockholm i fjor. For øyeblikket sitter jeg i Chile og skriver på den femte delen i serien. Den skal hete X, og handler om matchfiksing i fotballmiljøet, forteller han.

Hva er det med karakteren Vanessa Frank som du liker så godt?

– Det er noe med hennes uforutsigbare, ganske komplekse, iblant ikke helt konsekvente syn på menneskeheten og menneskene rundt henne. Hun er en pessimistisk optimist, humrer han.

 

TEKST: Victoria J. Selbæk

 

Kjøp boken